Damhockeyspelare får oftare hjärnskakningar än männen men, trots det finns inga regler från SDHL:s sida (Svenska damhockeyligan) om att det ska finnas en läkare på plats vid SDHL-matcherna.
Svenska ishockeyförbundets lösning består i stället av att utbilda tränare, vilket är en lösning de väljer istället för att förstärka närvaron av riktiga läkare på SDHL-matcherna. Tanken är att tränarna ska kunna göra en medicinsk bedömning under matcherna men majoriteten av SDHL:s tränare är kritiska till det. Göteborg HC:s tränare Oscar Annell säger till exempel till SVT Sport att han tycker att det låter helt orimligt att han och andra tränare ska göra sådana bedömningar. Det säger han till SVT Sport.
Just SVT Sport, som för övrigt fått pris för sin sportbevakning, har tidigare gjort inslag om ämnet och belyst att det inte finns några krav alls i ligan SDHL vad gäller matchläkare eller ambulans på plats vis matcherna. Ett stort problem enligt flera tränare. En av flera kritiska tränare är Brynäs tränare Magnus Carlsson.
Svenska ishockeyförbundet har en ordförande vid namn Anders Larsson. Han menar att utbildning av ledare kan vara en metod som kan få bukt med de allvarliga problemen med hjärnskakningar.
Han menar att ledarna behöver kunna säga ifrån till en spelare som fått en smäll att det räcker med spelande nu tills en närmare undersökning har genomförts. Men han öppnar också upp för att SDHL ska titta lite närmare på hur den medicinska bemanningen på den högsta nivån ska vara utformad. Samtidigt som han vill titta närmare på hur stödet längre ner i den så kallade seriepyramiden kan vara designat vad gäller stödet till ledare.
Han menar även att det skulle vara orimligt med läkare på alla nivåer på alla matcher i Sverige, och att det mer handlar om att ledare behöver få det stöd som behövs.
Hans invändning och tankegångar är inte utan vissa förtjänster, för vad säger att inte även män i division 2 behöver läkare på plats vid varje match, om kvinnorna i högsta serien SDHL ska få det.
Sveriges televisions sportavdelning har varit i kontakt med sex olika tränare för olika lag inom SDHL och alla är eniga om att tränarna inte kan ta på sig ansvaret för att göra medicinska bedömningar.
En av dem är Leksands tränare Ulf Hedberg. Han menar att eftersom coacherna redan har ett stresspåslag under matcherna i och med tävlingsmomentet och känslorna som lätt bubblar upp till ytan så känns det inte alls som en god lösning att tränarna ska göra bedömningar mitt under match. Däremot är han positiv till att en utbildning för tränare kan vara till nytta, men i andra situationer än just under matcher, som på träningar till exempel. Åsikten om att utbildning kan vara till nytta i andra sammanhang än just vid matcher är något som han får medhåll om från anda SDHL-tränare.