Svenskar i AHL-laget Rochester Americans på gång

Många har som mål att slå igenom stort i NHL men vägen dit kan vara väldigt olika. En väg kan vara farmarligan AHL. Några svenskar som är heta i just AHL just nu är två spelare i laget Rochester. AHL-lagen har även en helt annan ekonomi med mycket mindre spelarbudget än de stora lagen. Medellönen för en AHL-spelare ligger på runt 65 000 dollar, medan de sämst betalda spelarna i ett NHL-lag ofta tjänar 700 000 dollar till 950 000 dollar per år. Det finns alltså minst sagt mycket pengar i NHL.

Rochester är farmarlag till Buffalos NHL-lag, Buffalo Sabres. Buffalo ligger norrut i delstaten New York (“upstate”). Buffalo har inget basketlag i NBA men däremot finns där även NFL-laget Buffalo Bills. Buffalo är en stad stor nog att hysa ett par lag i de högsta serierna. Samma sak kan inte sägas om Rochester, en närbelägen stad. Men de har ett litet farmarlag i AHL, Rochester Americans. Några av spelarna som har tagit Rochester till toppen i AHL är Victor Olofsson, Lawrence Pilut och William Nylanders lillebror Alexander Nylander. På senare tid har två andra svenskar börjat visa framfötterna i laget. En av dem är Rasmus Asplund, som hela tiden har funnits med i laget men hamnat lite i skymundan av andra svenska spelare och inte varit lika synlig i det offensiva spelet. Men på sistone har det lossnat för svensken.

Asplund lyckades få med sig tre assistpoäng i matchen mot Utica (jag sa ju att AHL-lag spelar i små städer som ni nog inte har hört talas om! Utica, säg var det ligger, den som kan). Innan matchen mot Utica hade Rasmus Asplund på 21 matcher endast gjort fyra poäng. Den första assisten var till en annan svensk, Victor Olofsson. Det målet gav Rochester ledningen i första perioden. Matchen slutade 5-2 till Rochesters favör. I de två nästa matcherna, mot lagen i småstäderna Providence och Syracuse lyckades Asplund få med sig ett passningspoäng per match. Det betyder att han efter 24 spelade matcher har gjort nio poäng, fördelade på 8 assist och ett mål.

Även en annan svensk har fått positiva vibbar i Rochester. Jonas Johansson har varit målvakt i Brynäs och Almtuna, men Buffalo skickade ner honom ytterligare en division till ligan ECHL och laget Cincinnati Cyclones, ett lag i ligan under AHL. I matchen mot Utica fick han stå i mål för Rochester, och släppte alltså in två mål men gjorde överlag en trygg match och motade 25 puckar. Att klara av 25 räddningar på 27 skott får anses som klart godkänt för den svenska keepern som visade att han hör hemma åtminstone i AHL. Efter den matchen fick han förnyat förtroende i Rochesters nästa AHL-match mot Providence. Även det gick mer än godkänt. Rochester vann matchen med 2-1 och Johansson räddade alltså alla skott utom ett.