Pulling the goalie, but when?

Att ta ut målvakten i ishockey, eller inte ta ut målvakten… Det är frågan. Ska man egentligen chansa och ta ut målvakten för att kanske kunna pressa på i slutet av en match och kvittera, eller bör man strunta i det och ligga på ändå med hela laget i fem mot fem-spel på planen vad beträffar antalet utespelare?

Målvakter är en speciell typ av spelare, och när målvakter har en toppmatch kan det vara skillnaden mellan vinst och förlust. Två duktiga målvakter kan vara en kraftigt bidragande orsak till att det blir målsnålt, som i en match som slutade med 1-0 i SHL, men det omvända gäller förstås också. Om en målvakt har en dålig dag så kan målen regna in i kassen, som till exempel i en match med hela 15 mål där kanske inte någon av lagens målvakter hade en riktigt lyckad match. Calgary vann men båda målvakterna förlorade kan man kanske säga.

Men att målvakten inte ens finns kvar i målet är ju ett drastiskt drag! Att ta ut en målvakt i ishockey är bland det mest dramatiska som man kan göra som tränare och ibland går det hem, men ibland inte. Att ta ut målvakten är verkligen en chansning, som fungerar i vissa lägen men ibland kan man istället som tränare få ta emot en flodvåg av hård kritik om man tar ut målvakten och får ett mål i baken snabbt istället.

Att ta ut målvakten är förresten ingen ny företeelse, nej långt därifrån. Fösta gången som ett lag tog ut en målvakt inom ishockey var redan år 1931. Det inträffade i en viktig match mellan de två klassiska original six-lagen Montral Canadiens och Boston Bruins.

Som tränare kan man få kritik både för att man tog ut målvakten för sent, men också alltför tidigt. Men finns det någon optimal tidpunkt i en match när man bör ta ut målvakten, vad gäller det lag som ligger under i en match och kämpar och ligger på med hela laget för en kvittering? Svaret på den frågan är, åtminstone enligt en ny rapport, att det faktiskt finns en sådan optimal tidpunkt för att plocka målvakten ur sin kasse. Och den tidpunkten är nog mycket tidigare än vad många hade kunnat tänka sig!

Hedgefond-mäklare har räknat på saken och försökt nå fram till en tidpunkt när det rent statistiskt vore bäst att ta ut en målvakt för ett lag i underläge i en match. I rapporten med det något långa namnet “Pulling the goalie: hockey investment implications” har de genomfört en rad väldigt komplicerade beräkningar som redovisas där. Den optimala tiden skiljer sig åt beroende på om laget som ligger under gör det med ett eller två mål. Ligger ett lag under med ett mål så bör man ta ut målvakten med sex minuter och 18 sekunder kvar. Är underläget två mål så ska man istället ta ut målvakten med hela 13 minuter kvar enligt rapporten. Hedgefond-mäklarna tror sig även ha räknat ut att genom att göra på detta vis så får ett lag i NHL i snitt 4,18 poäng mer under en hel NHL-säsong.